Zbogom CO2, dobro došla održivost

Za one koji još nisu primetili, imamo divne vesti! Naš proizvodni pogon u Salzhemmendorf-u je kompletno CO2 neutralan još od Januara ove godine. Ali počnimo od početka: Kako može proizvodnja biti CO2 neutralna? I šta je u stvari CO2? I zašto nam je uopšte potreban ako je toliko loš? Odgovor na sva ova pitanja sledi.

CO2 – šta je to?

CO2 je hemijska formula ugljen dioksida, sastoji se od ugljenika i kiseonikai i jedan je od normalnih sastojaka vazduha. Ovaj gas je prirodni nus proizvod ćelijskog disanja mnogih živih bića, bezbojan je, lako rastvorljiv u vodi, bez mirisa i netoksičan. On ima važan zadatak: obezbedjuje da se deo toplote koja se odaje u svemir vrati na zemlju. Ovo je zapravo dobra stvar, jer bez efekta staklene bašte ne bi bilo razmene toplote a bez ovog efekta zemlja bi postala pustinja sa temperaturom oko -18 stepeni celzijusa. Druga značajna osobina, za razliku od drugih jedinjenja CO2 se ne razgradjuje spontano. Potrebna je pomoć biljaka da bi se razgradio. U procesu fotosinteze biljke apsorbuju CO2 i pretvaraju ga u kiseonik.

Zašto je CO2 toliko ozloglašen?

Danas, procesi koje smo opisali nisu više u ravnoteži jer se CO2 ne oslobadja samo prirodnim procesima. Izduvni gasovi automobila i aviona, industrijska proizvodnja, uzgoj stoke na farmama emituju veliku količinu CO2 u prirodu. Ovo dovodi do takozvanog efekta staklene bašte pri čemu se Zemlja neprestano zagreva a zagrevanje ostavlja katastrofalne posledice na životno okruženje i stanovništvo. Da bi se posledice zagrevanja umanjile neophodno je smanjiti emisiju ovog gasa. Zato mi proizvodimo svoje proizvode na CO2 neutralan način – jer se svaki doprinos računa. Ali šta zapravo znači CO2 neutralna proizvodnja?

CO2 neutralni proizvodni pogon

CO2 neutralan ili (klimatski neutralan) znači da goriva koja se koriste za generisanje energije nemaju uticaj na koncentraciju ugljen dioksida u atmosferi pa stoga nemaju ni negativan uticaj na klimu. Ovo se postiže upotrebom bio-goriva koje se dobija iz biljnog materijala. Biljni material sadrži ugljenik koji je biljka tokom rasta uzela iz atmosphere u obliku CO2. Kada bio gorivo sagoreva ono oslobadja samo onoliko CO2 koliko bi ga oslobodilo prirodnim razlaganjem biljnog materijala.

Maksimalni efekat – 100% održivo

Posebna stvar vezano za našu proizvodnju – pogon za proizvodnju biogasa koji koristimo
nalazi se na obližnjoj farmi udaljenoj svega 600 metara. Zahvaljujući novo postavljenom
cevovodu snabdevamo se od naših suseda. Tako ne trošimo dodatnu energiju kako bismo
dopremili bio gorivo iz velike daljine, radimo lokalno i štitimo okolinu.