Svest o saniranju posledica prekomerne eksploatacje raspoloživih resursa naše planete koji su “na izdisaju”, ali i o alternativi životnog stila koji za sobom ostavlja veliku količinu bespotrebnog otpada, dovela je do razvoja novih ideja i načina kako da svako od nas pomogne u očuvanju i zaštiti životne sredine. Održivost je pojam koji se sve češće pominje, a održiv životni stil predstavlja imperativ za sve brojnije pojedince koji su svesni da svojim doprinosom prave značajnu razliku u očuvanju naše jedine kuće – planete Zemlje.

Uz Sante preporuke za održiv životni stil saznajte na koje načine, malim izmenana u svojim svakodnevnim rutinama, već danas možete napraviti bitan korak ka zdravijem i “zelenijem” životnom stilu!

Prirodniji izbori za svaki dan

Promene koje svako od nas definitivno može da napravi već ovog trenutka ogledaju se u svakodnevnoj upotrebi potrošnih materijala i sredstava koja često uzimamo zdravo za gotovo. Odviknite se od upotrebe plastičnih kesa tako što ćete umesto njih koristiti višekratne torbe za kupovinu, cegere i vrećice za voće i povrće.

Torbe za kupovinu su otporne, izrađuju se u različitim veličinama a možete ih koristiti iznova i iznova. Torbe sa točkićima su posebno zgodne za veće kupovine u supermarketima ili na pijaci – značajno će vam olakšati transport do kuće.

Vrećice za voće i povrće sve su popularnije. Praktične su, lagane, zauzimaju veoma malo mesta pa mogu stati i u džep pre nego što ih napunite omiljenim namirnicama. Mogu da izdrže i do 3-4 kg težine. Sve više prodavnica zdrave i organske hrane ima ove višekratne vrećice u svojoj ponudi.

– Priručni cegeri odlično su rešenje za svakodnevni odlazak u kupovinu. Izrađuju se od otpornih materija, u različitim veličinama, perivi su, a i izbor boja i dezena je zaista veliki pa ćete sigurno naći onaj koji ćete ponosno “šetati” na putu od prodavnice do kuće.

Kao održivu i zdravu alternativu plastičnim čašama i činijama, sintetičkim vlaknima u tkaninama koje su blizu naše kože, ali i jednokratnim papirnim ubrusima kojima se svakodnevno zatrpavamo, koristite proizvode od bambusa.

– Zbog izuzetnih svojstava, njegova vlakna se sve više upotrebljavaju pri izradi odeće, posteljine, jastuka i jorgana, a kako je bambus jedna od najbrže rastućih biljaka na svetu, nema bojazni po njegov prirodni opstanak.

Ubrusi od bambusa su novi trend jer su ekološki, perivi čak i u mašini, a mogu se koristiti i više desetina puta.

Kada su u pitanju sredstva za čišćenje sa veštačkom hemijom koja škodi životnoj sredini, ail i našem ličnom zdravlju, zamenite bio sredstvima koja su prirodna i koja uz vrlo malo truda možete napraviti i sami.

Sirće, limun, soda bikarbona – ovo su samo neki od sastojaka koji će vam pomoći da higijena vašeg doma bude besprekorna bez upotrebe agresivnih i štetnih supstanci. Na internetu možete pronaći brojne savete kako da pametnom kombinacijom prirodnih sastojaka uklonite različite mrlje, fleke i prašinu iz svog doma.

Sunđeri sa prirodnim vlaknima za pranje podjednako su efikasni kao i bilo koji drugi, a napravljeni su od recikliranih materijala i održivih resursa. Uvrstite ih u svoju “eco armiju” sredstava za efikasno pranje i održavanje čistoće.

– Kuhinjske folije od aluminijuma i celofana takođe imaju svoju “zeleniju” alternativu – voštane krpice! Napravljene od tkanine sa dodatkom pčelinjeg voska, čuvaju svežinu namirnica, a istovremeno su i prozračne.

Kozmetika i održivost – Sante preporuke za “zeleniju” negu lica i tela

Kozmetička industrija prepoznata je kao jedan od glavnih uzročnika globalnog zagađenja. Zbog toga, ukoliko koristite prirodnu kozmetiku za negu lica i tela značajno doprinosite očuvanju planete. Ako niste sigurni da li su proizvodi za negu koje koristite prirodni, pogledajte da li poseduju određene sertifikate koji svedoče njihovo poreklo i sastav.

– Međunarodno priznat Natrue pečat, kao i Cosmos Natural oznaka garantujuju da je u pitanju prirodna kozmetika.

– Kada je u pitanju veganska kozmetika, na ambalaži se jasno može uočiti natpis koji ističe da je proizvod pogodan i za vegane jer ne sadrži sastojke životinjskog porekla.

– Oznaka CRUELTY FREE posebno naglašava da proizvod nije testiran na životinjama.

Upotrebom šampona bez silikona takođe čuvate životnu sredinu. Silikon je poznat kao supstanca koja se jako teško razlaže, a njegovo dugoročno taloženje zagađuje okolinu.

Pri uklanjanju šminke i čišćenju lica, prirodnu i ekološku opciju predstavljaju tupferi od frotira koji se lako peru. Otporni su, mogu i da se otkuvavaju pa ste uvek sigurni da u kontakt sa vašom kožom dolazi čist i neškodljiv prirodan materijal.

Reciklaža i zašto je bitna: Pomažemo prirodi

O ogromnom značaju reciklaže trebalo bi da znaju i vrapci na grani! Reciklažom se štede sirovinski resursi i energija, direktno se utiče na smanjenje deponija i zagađenje zemljišta, vode i vazduha. Ambalažni materijal je bitna karika u procesu reciklaže. Zbog toga, Sante pakuje svoje prirodne proizvode u održivu ambalažu od 100% recikliranih vlakana, a etikete na njima su od 50% reciklirane plastike i 50% industrijskog otpada.

Jedna od ključnih misija našeg brenda je briga o planeti. Pridružite nam se u odlučnoj nameri da sačuvamo našu okolinu i doprinesemo globalnoj održivosti upotrebom prirodne Sante preparativne i dekorativne kozmetike!

Međunarodno priznat NATRUE pečat garantuje originalnu i sertifikovanu prirodnu kozmetiku.

Naši proizvodi sadrže dragocene ekstrakte biljaka koje su organski uzgajane ili sakupljene iz prirode.

Naša proizvodnja se odvija u samom srcu Nemačke u Salzhemmendorf koji je CO2 neutralan i radimo sa 100% zelene energije.

COSMOS NATURAL – još jedan sertifikat kojim se označava potpuno prirodna kozmetika.

Posvećeni smo dobrobiti životinja. Proizvodi označeni kao “veganski” ne sadrže sastojke životinjskog porekla.