Kako odabrati savršeni? Za koju se boju ili (još teže) nijansu odlučiti? Pitanja se samo nižu dok u moru različitih karmina pokušavate da pronađete onaj pravi. Onda ga ugledate i pomislite „To je to! To je nijansa, podton i pakovanje kakvo želim“, a onda shvatite da je reč o mat karminu, što vi nikako niste želeli.

Borba i rivalstvo između mat i kremastih karmina traje već nekoliko godina. Mi vam u ovom tekstu predstavljamo prednosti i mane i jednih i drugih, ali naravno, i nekoliko trikova kako da se ne odreknete svog pravog karmina ukoliko njegov finish nije kakav biste želeli.

Kremasti ili mat karmini – glavne razlike

Da bismo se pozabavili ovom temom kako dolikuje, važno je da počnemo od samog početka. Ukoliko niste sigurni šta su razlike između mat i kremastih karmina, ovo je deo teksta koji će vas najviše zanimati.
Dakle, karmini se, osim po bojama, teksturama, nijansama i pakovanjima, razlikuju po završnom sloju (eng. finish) koji ostavljaju na vašim usnama.

1. Saten

Karmini koji imaju satensku završnicu su savršeni za one no makeup, makeup izglede. Omogućavaju vašim usnama hidriran izgled, a boja koju ostavljaju je veoma blaga. Ona se može nadograditi, nanošenjem više slojeva karmina, ali je poenta nanošenja ovog prirodan izgled, pa nema potrebe za preterivanjem. Ukoliko od svog idealnog karmina očekujete da bude dugotrajan, karmini sa satenskom završnicom nisu za vas. Lako se uklanjaju sa usana, pa se moraju stavljati više puta tokom dana. Ovakvi karmini često sadrže hidrirajuće sastojke u svom sastavu.

2. Kremasti

Kremasti karmini predstavljaju savršen spoj saten i mat karmina. Imaju hidratantna svojstva satenskih karmina i postojanost, odnosno izgled mat karmina. Lako se nanose i pokrivna moć im je veća nego kod karmina sa satenskom završnicom. Ovakvi karmini su odličan izbor kada želite postojanost i negu usana istovremeno.

3. Mat

Od trenutka kada su se pojavili, mat karmini osvojili su simpatije mnogih. Njihova pokrivna moć je uglavnom veoma visoka, a na usnama su veoma postojani, dugo traju i ne ostavljaju nikakav sjaj. U sastavu mat karmina su ulje ili drugi hidrirajući sastojci retkost, pa je zbog toga važno da usne dobro pripremite pre nanošenja karmina. Naša preporuka je nežni piling i prirodni balzam, kao neizostavni deo rutine pre stavljanja mat karmina.

4. Sjajni

Kada je reč o sjajnim karminima, prilično je jasno kakav završni sloj ostavljaju na usnama. Za razliku od satenskih ili kremastih karmina koji se presijavaju, sjajni karmini su bliži tradicionalnim sjajevima za usne, koji su nam svima poznati. Oni uglavnom imaju blagu ka srednjoj pokrivnoj moći, i takođe imaju tendeciju da se skidaju lakše od mat i kremastih karmina. Međutim, postoji jedna odlična stvar kod sjajeva. Koja? Saznaćete u nastavku teksta.

5. Metalik

Metalik karmini su najčešće dostupni u tečnoj formi. Oni funkcionišu na principu odbijanja svetlosti i često u sebi sadrže glitere i šljokice koji vašim usnama daju dodatni sjaj i specifičan izgled. Upravo zbog različitih sastojaka koje sadrže, ovakvi tipovi karmina imaju tendenciju da prilično isuše usne. Zbog toga, ne zaboravite da ih hidrirate pre nanošenja ovog karmina

Kremasti ili mat karmini – kako se odlučiti za jedan ili drugi?

Za završnicu karmina koji birate, najjednostavnije je odlučiti se u skladu sa potrebama vaše kože. Ukoliko vam se usne često suše, bilo bi najbolje da se odlučite za karmine koji u sebi sadrže hidrirajuće sastojke. Sante karmini u sebi sadrže prirodnu hijaluronsku kiselinu, a naša omiljena nijansa za „svaki dan“ je Sheer Primrose.

Ipak, bez obzira na stanje i potrebe kože, nema potrebe da se odreknete svoje omiljene nijanse mat karmina. Kao što smo vam ranije pisali, važno je samo da pre nanošenja mat karmina uradite piling usana i dobro ih hidrirate. Takođe, konvencionalne mat karmine bi najbolje bilo skidati uljanim skidačima za šminku, jer oni najbolje „razbijaju“ njihovu teksturu.

Kada je reč o Sante mat karminima, važno je znati da sadrže prirodni kakao buter koji neguje usne, ali istovremeno omogućava usnama postojanu boju. Dostupan je u šest nijansi, od svakodnevne – Truly Nude, do našeg favorita za svaku dnevnu, noćnu ili svečanu priliku – Kiss me red.

Kremasti ili mat karmini – kako se ne odreći ni jednog ni drugog?

Ukoliko ste pronašli nijansu karmina koja savršeno odgovara vašem tenu, ali njegova završnica jednostavno nije ono što ste zamislili, ne brinite!

U slučaju sjajnih karmina, dovoljno je da preko nanetog karmina prislonite parče toalet papira ili ubrusa. Potrebno je da to parče bude tanko, kao i da ne pritiskate usne previše jer ćete skinuti boju.

Ukoliko niste potpuno sigurni kako ovo da izvedete, imamo još jedan trik za vas. J Isto ono parče papira koje ste uzeli i blago prislonili na usne ne morate da pritiskate. Jednom rukom ga pridržite preko usana, a u drugu ruku uzmite čistu četkicu. Može biti neka sitnija ili krupnija, kako vam više odgovara. Njom uzmite malu količinu pudera za setovanje (najbolje bi bilo da bude transparentni) i blago utapkajte na usne preko tankog sloja toalet papira. Transparentni puder za setovanje će pokupiti sjaj i ostaviti usne prilično mat.

Ukoliko mislite da bi vam mat karmin previše isušio usne, ili ste ga čak probali i nikakav balzam za usne pre nanošenja karmina ne pomaže, pokušajte sledeće:

Pre nanošenja mat karmina svakako stavite balzam za usne. Nakon toga regularno nanesite mat karmin. Nanesite malo balzama na domali prst i blago utapkajte preko karmina. Vodite računa da tapkate zaista blago jer balzami za usne često u sebi sadrže ulja, koja će ukloniti boju karmina.

Ukoliko ne želite da rizikujete na ovaj način, uvek možete kupiti bilo koji bezbojni sjaj za usne i naneti ga preko mat karmina. Samo ne zaboravite da sačekate da se karmin dobro osuši kako se četkica od sjaja ne bi obojila.

Istražite sve Sante karmine i odaberite boju i završnicu koja vam najviše odgovara.