Kvalitetna i zdrava kosa oduvek je bila imperativ. Trendovi i popularnost određenih frizura se menjaju, ali lepa i negovana kosa uvek je u modi. Svako od nas želi da ima svilenkastu, lepršavu kosu, a takva lepota uvek bude primećena.

Da bi i vaša kosa zasijala punim sjajem neophodno je da nega kose bude u prvom planu. U nastavku teksta ukazaćemo na neke vrlo važne korake koji definitivno mogu doprineti lepšem i zdravijem izgledu vaše kose.

Krenimo redom!

Gde (ne)svesno grešite?

Pre svega, hajde da se osvrnemo na ono što bi trebalo da se podrazumeva kada je celokupna nega tela, pa tako i nega kose u pitanju, a to je – da li koristite preparate koji su namenjeni baš vašem tipu kose? ili upotrbljavate onaj koji vam prvi padne pod ruku jer “sve je isto”?

Mnogi ignorišu ovu važnu polaznu tačku u pravilnoj nezi kose. Na tržištu postoji zaista veliki broj proizvoda koji su namenjeni različitim tipovima kose, često i sa dodatnim svojstvima. Neki preparati posebno pogoduju farbanoj kosi, neki su odlični za ispucale krajeve… Možda ste zbunjeni tolikim izborom i pitate se koliko je sve to zaista bitno? Da, bitno je! U zavisnosti od tipa kose razlikuju se i njene osobine i kako je potrebno da je održavate. Suva i tanka zahteva drugačiju negu od guste i masne kose. Prema tome, neophodno je da preparate za negu, na osnovu opštih karakteristika kose, pažljivo birate i koristite u skladu sa uputstvima. U suprotnom, može se desiti da još više oštetite svoju kosu, a to definitivno ne želite.

Naredni važan korak jeste upotreba regeneratora. Da li ga koristite? Sam njegov naziv upućuje na njegovu ulogu u pravilnoj nezi. Njegova namena je da dodatno regeneriše kosu i pruži joj neophodne hranjive sastojke od kojih će kosa biti zdravija i kvalitetnija. Nakon pranja, nanesite odgovarajući regenerator i ostavite ga da deluje prema uputstvu a zatim isperite. Tih nekoliko minuta dodatne posvećenosti i pažnje vašoj kosi znače mnogo, tako da nemojte preskakati upotrebu regeneratora.

Mokra kosa je posebno ranjiva

Česte greške u nezi kose dešavaju se neposredno nakon samog pranja i u mnogome određuju kvalitet i izgled kose kada je osušimo. Mokra kosa je najosetljivija. Ona je tada najelastičnija i najlakše puca pa je vrlo podložna mehaničkim oštećenjima. Prema tome, nemojte je grubo trljati peškirom nakon pranja. Preporuka je da samo blago uvijete kosu u peškir i ostavite ga da upije vodu.

Takođe, nešto što kosa nikako ne podnosi dok je mokra jeste njeno češljanje, posebno ako to radite gustom četkom. Sem ukoliko nemate kovrdžavu kosu pa je jedino možete očešljati odmah nakon pranja, jednostavno je nemojte češljati mokru. Sačekajte da se osuši. Time ćete sprečiti nepotrebno kidanje kose i slabljenje korena dlake.

Redovno šišanje – preventiva i spas za kosu

Sledeća tvrdnja će mnogima koji posebno vole veoma dugu kosu možda slomiti srce. Prihvatili vi to ili ne, da bi kosa bila lepa i zdrava potrebno je da je redovno šišate. Prebolite te iskrzane krajeve kojima nema spasa i oslobodite svoju kosu bespotrebnog tereta. Kosa će odmah delovati svežije i privlačnije, biće lakša za održavanje i oblikovanje.

Kada redovno šišate oštećene krajeve stvarate osnovu za dalje poboljšanje kvaliteta vaše kose. Tada će pravilna nega brže dati željene rezultate a vi ćete biti zadovoljniji. Kada vaša kosa dostigne kvalitet i lepotu o kojoj ste sanjali, veoma je važno da nastavite sa pravilnom negom kose. Da bi željeni rezultati bili dugoročni, trudite se da izbegavate uzročnike oštećenja i slabljenja kose. Nemojte upotrebljavati preparate za kosu koji sadrže jake supstance (silikone, parabene i sulfate), izbegavajte izlaganje kose veoma visokim temperaturama fena ili pegle za kosu.

Kada ćete videti rezultate pravilne nege kose?

Svi ovi saveti i koraci koje smo naveli mogu pomoći vašoj kosi ukoliko ih primenjujete redovno i istrajno. U zavisnosti od trenutnog stanja kose i stepena njenog oštećenja, zavisiće i vreme koje je potrebno da se kosa preporodi. Budite uporni u pravilnoj nezi kose, tako rezultati sigurno neće izostati. Pogledajte našu liniju prirodnih proizvoda za negu kose koji ne sadrže štetne sastojke i vrlo su efikasni u regeneraciji kose i održavanju njenog optimalnog stanja.