Koliko puta ste čuli ili pročitali da je u predelu ispod očiju koža najtanja i najosetljivija, i da joj je zbog toga uvek potrebna dodatna nega, i zapitali se da li je to istina ili zabluda. Ova tvrdnja jeste tačna, i upravo zbog teksture kože u tom delu lica dolazi do pojave podočnjaka. Oni se mogu ispoljiti u vidu tamnih kolutova ili otečenih, nadutih kesica ispod očiju.

Faktori za njhovo nastajanje mogu biti različiti, a mi vam predstavljamo rešenja i trikove pomoću kojih se možete izboriti protiv podočnjaka.

Zbog čega nastaju podočnjaci?

Da bismo došli do rešenja, važno je da prvo odgovorimo na pitanje zbog čega uopšte dolazi do nastajanja podočnjaka, jer upravo od toga zavisi na koji ćemo ih način tretirati. Potrebno je da znamo da podočnjaci mogu nastati kao posledica životnog stila i navika, ali i kao pokazatelj problema u radu određenih organa u našem organizmu. Prvenstveno je zbog toga važno da umemo da ove uzroke prepoznamo i eliminišemo, koliko je to u našoj moći.

Podočnjaci najčešće nastaju zbog nedostatka kiseonika i/ili tečnosti u organizmu, ili su deo genetskog nasleđa.

Koža je u predelu ispod očiju uskraćena za sloj masnog tkiva, što je čini drastično tanjom od ostatka lica i gotovo providnom. S obzirom na to da nema ovog sloja koji bi prekrivao mnoštvo krvnih sudova i limfnih žlezda, oni se mogu u nekoj meri videti i spolja.

Pri nedostatku kiseonika ili tečnosti u organizmu, krv postaje tamnija i sporije teče, pa u tom trenutku krvni sudovi počinju da se naziru kroz tanku kožu ispod očiju. U zavisnosti od tipa kože, podočnjaci koji se pojave mogu biti plave ili braon nijanse.

Uzroci pojave tamnih podočnjaka

Tamni podočnjaci se najčešće pojavljuju usled nedovoljne količine tečnosti ili kiseonika u organizmu. Uzrok pojavljivanju podočnjaka mogu biti i mnogi faktori, a jedan od njih je i genetska predispozicija.

Ukoliko neko u porodici ima podočnjake, postoji mnogo veća verovatnoća da će ih dete naslediti. U tom slučaju tamni podočnjaci mogu se pojaviti već u detinjstvu i uglavnom su prisutni tokom celog života, s tim da tokom godina postaju sve izraženiji.

Jedan od čestih uzročnika nastajanja tamnih podočnjaka su i stres, nedovoljno sna, kao i loše životne navike.

Kada je reč o stresu i lošem snu, niko od nas ne može da porekne da se barem nekada našao u periodu života u kojem nije iskusio barem jedan od ovih faktora, iako veoma često „dolaze u paketu“. Usled stresa zbog posla, škole i drugih privatnih razloga koji su često praćeni nedovoljnom količinom sna i odmora, veoma često dolazi do pojavljivanja podočnjaka.

Osim što ispod očiju nastaju tamni kolutovi, često su praćeni i otocima, odnosno nadutom kožom u tom predelu.

Konzumiranjem alkohola, cigareta, ali i velike količine nezdrave hrane takođe dovodimo organizam do stanja u kojem nemamo dovoljnu količinu kiseonika u krvi, što takođe za posledicu ima pojavljivanje tamnih podočnjaka. Pored toga, ove loše navike ozbiljno narušavaju zdravlje i našeg celokupnog organizma. Iz tog razloga, veoma važno da redukujemo unos alkohola, cigareta i nezdrave hrane. Ukoliko njih izbacimo iz upotrebe, može doći i do postepenog povlačenja podočnjaka.

Šta nam kesice ispod očiju govore o našem organizmu

Odgovor je veoma jednostavan – dehidratacija. Ukoliko ne unosimo dovoljno tečnosti (prvenstvno vode) u organizam dolazi do dehidratacije što može dovesti do stvaranja kesica ispod očiju. Naduti podočnjaci nastaju zbog zadržavanja vode u organizmu i oticanja krvnih sudova.

Naravno, koliko god mi to ne želeli, kesice ispod očiju su i jedan od pokazatelja starenja kože. Što smo stariji, jasno nam je da gravitacija radi svoje. Ne štedeći ni jedan deo kože na telu, pa tako ni podočnjake. Procesom starenja, smanjuje se proizvodnja kolagena u koži, što dovodi do gubitka elastičnosti. Dolazi do opuštanja kože i pravljenja kesica ispod očiju, a kako koža postaje tanja krvni sudovi postaju još vidljiviji.

Jasno nam je da su podočnjaci i kesice ispod očiju veoma rasprostranjen problem kod mnogih odraslih osoba, a njima je jedno zajedničko – ne žele da se njihovi podočnjaci!

Veoma je važno da se uz sticanje novih, zdravijih navika, opredelimo i za zdraviju kozmetiku, jer pored zdrave ishrane, redovnog unosa vode, vitamina i kvalitetnog sna podjednako je bitno da negujemo kožu prirodnim preparatima.

Da bismo pravilno negovali kožu okoloočne regije, ali i celog lica, važno je da poštujemo određene korake. Koliko je važna nega kože oko očiju pisali smo i u ranijim tekstovima. Mi ćemo vas samo podsetiti da najosetljiviji deo lica zaslužuje negu bez ikakvih kompromisa, a tom zadatku će odgovoriti naša Sante zaštitna krema za predeo oko očiju sa probiotikom.

Borba sa podočnjacima nije laka, a ni jednostavna. Usvajanje novih, zdravijih navika može da potraje, a do tada podrazumeva se da želimo da naša okoloočna regija izgleda hidrirano i negovano.

Trikovi za ublažavanje nadutih i/ili tamnih podočnjaka

Kada se podočnjaci ispolje u vidu naduvenih kesica ispod očiju, postoji nekoliko načina da se oni ublaže. Jedan od najpopularnijih su hladne obloge. Možete rashladiti kašike u frižideru ili zamrzivaču ili iseći dve kriške prethodno rashlađenog krastavca i staviti ih na podočnjake.

U slučaju tamnih podočnjaka, možete uzeti kesice crnog ili zelenog čaja (takođe ih možete rashladiti u frižideru) i staviti ih na predeo podočnjaka. Crni i zeleni čaj sadrže kofein i antioksidanse, što stimuliše cirkulaciju krvi. Kesice je potrebno da stavite na predeo podočnjaka i da ih držite 5 – 10 minuta.

Tamne podočnjake možemo tretirati i različitim kremama, maskama, ali problem je što oni tokom dana (za razliku od nadutih podočnjaka) ne mogu baš da „nestanu“. Tu u pomoć priskače korektor!

Korektor je neizostavan deo make-up rutine, važniji od bilo kog drugog koraka. Imajući u vidu podočnjake, neizostavljanje korektora je više nego logično. Sante mineralni korektor dostupan je u dve nijanse – Neutral Ivory, namenjen svetlijem tenu i Warm Beige, namenjen nešto tamnijem tenu. Uspešno prikriva podočnjake i nadogradiv je, pa tako možete sami da odredite koliko ćete ga naneti, u odnosu na to koju pokrivnu moć želite. Naš savet je da ga nanesete na predeo ispod očiju, a zatim ga nežno utapkate domalim prstom.

Istražite naš asortiman dekorativne kozmetike u našoj online prodavnici na sante.rs.