Hladniji dani u ljubiteljima šminke bude neverovatnu želju da iz fioke izvade omiljenu nijansu karmina i nude nijanse zamene tamnijim tonovima. Već poslednjih nekoliko zimskih sezona trend tamnih karmina ne jenjava, i to sa velikim razlogom!

Postoji doza sofisticiranosti i elegancije kojom ove nijanse upotpune svaki autfit. Zašto toliko volimo tamne karmine? Čitajte u nastavku!

Zašto tamni karmini?

Kada razmišljamo o jesenjim i zimskim odevnim kombinacijama, boje koje nam prve padnu na pamet su braon (u svim nijansama), bordo, maslinasto zelena, ili neke slične koje svojim intenzitetom privlače svu moguću pažnju. Interesantno je da se uz svaku od ovih boja se tamni karmini odlično uklapaju. U želji da se istaknemo i budemo jedinstvene, naše tajno oružje može biti upravo prava nijansa tamnog karmina.

Kako odabrati tamni karmin?

Karmine, kao i druge makeup proizvode, biramo u zavisnosti od raznih faktora. Pri odabiru treba da razmišljamo o:

1. Nijansi – odnosno podtonu karmina koji bi trebalo da se poklapa sa podtonom naše kože.

Ipak, kada je reč o crvenim karminima, tu je situacija specifična. Naime, nepisano pravilo je da crvena boja sa hladnijim podtonom čini da zubi izgledaju belje, za razliku od crvene boje koja ima topliji podton. Crveni karmin sa toplijim podtonom, čini da crvena boja više izgleda kao narandžasta, pa samim tim naši zubi izgledaju žuće.

2. Završnici – karmini danas imaju više završnica, a neke od njih su – mat, sjajna, satenska itd.

Tamni karmini, bilo da su mat ili sjajne završnice, upotpunjuju autfit za koji smo se odlučile i licu daju poseban izgled.

Završnicu karmina biramo u zavisnosti od, naravno, prilike za koju se doterujemo, ali i od prirodne veličine usana. Tamni mat karmini imaju tendenciju da vizuelno smanje izgled usana, pa ako vaše usne nisu većeg volumena trebalo bi da izbegavate mat karmine.

To naravno ne znači da treba da se odreknete vaše omiljene nijanse mat karmina. Ukoliko niste znale za ovo „pravilo“ do sad, nemojte se obeshrabriti. Jednostavno, nakon nanošenja mat karmina, dodajte malo sjaja ili balzama za usne preko. Vodite računa da ni jedan ni drugi proizvod ne budu na bazi ulja, jer će vam ukloniti karmin.

Sjajni karmini daju usnama puniji, zaglađen izgled. Bez obzira na boju i nijansu tamnog karmina, usne će izgledati sveže i hidrirano.

Međutim, za koju god nijansu ili završnicu karmina se odlučile, moramo znati da je nega važnija od svega. Dakle, pre nego što krenete u potragu svoje nove omiljene nijanse tamnog karmina, ne zaboravite na dva koraka – piling i hidratacija.

Kako da tamni karmini izgledaju dobro

Piling je, kao i kod kože lica i tela, od velikog značaja jer se pilingovanjem usana uklanja sloj mrtve kože, kao i ispucali delovi i usne su samim tim zaglađene i mekše. Kada je koža ispilingovana, spremna je za sloj dodatne hidratacije.

Kada je reč o hidrataciji, obavezno nanesite balzam za usne prirodnog sastava i budite sigurne da će se karmin naneti mnogo lakše i izgledati mnogo lepše. Takođe, postoje i karmini koji u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu, pa i njihovim nanošenjem možete svojim usnama priuštiti dodatnu hidrataciju. Kada je reč o Sante karminima, nijanse Fierce Red, Rich Cacao, Sheer Primerose i Rose Pink sadrže prirodnu hijaluronsku kiselinu, pa zbog toga predstavljaju idealan izbor ukoliko ne želite da vaš mat usne izgledaju suvo i ispucalo.

Priznajemo, možda naizgled deluje da su tamni karmini komplikovani za nanošenje ili da je pronalaženje idealne nijanse nešto teže nego kada je reč o nude nijansama. Ali, kao i kod mnogih drugih situacija, sve je stvar prakse.

Pre nego što se odlučite za kupovinu, ne zaboravite da pogledate uživo kako izgledaju nijanse. Testere naših karmina, kao i ostale dekorativne kozmetike možete pronaći u prodavnici Maslina (Katanićeva 2, Beograd), kao i u BENU apoteci u TC Galerija (Bulevar Vudro Vilsona 12, Beograd). Vidimo se tamo!