Ši buter je ubedljivo jedan od najpopularnijih proizvoda za negu tela, lica, pa čak i kose. To je biljni maslac koji se dobija sušenjem i mrvljenjem plodova afričkog ši drveta. Njegova upotreba može biti veoma raznolika, ali rezultati koji se dobijaju njegovim korišćenjem su nesumnjivo isti – zdrava i negovana koža i kosa! U ovom tekstu donosimo vam sve detalje i zanimljivosti zbog kojih ćete prilikom sledeće kupovine bilo kog kozmetičkog preparata prvo pogledati da li u sastavu sadrži ovaj magičan sastojak – ši buter!

Iako se koristi već vekovima, ši buter je poslednjih godina sve zastupljeniji u kozmetičkim proizvodima najrazličitije namene. Prvenstveno se koristio za omekšavanje i umirivanje kože, a kako su godinama njegova lekovita i korisna dejstva dokazivana, ši buter je postao neizostavan sastojak preparata za negu kože tela i lica.

Moć ši butera

U svom sastavu, ši buter ima zaista mnogo korisnih i pre svega važnih vitamina. A kada kažemo mnogo, verujte da ne preterujemo. Tu su vitamini A, C, D, E i F. Svaki od njih ima svojstva koja umnogome pomažu u očuvanju zdravlja kože.

Zbog svog sastava, buter lako prodire u kožu i dubinski je hrani, bez zapušavanja pora, što je veoma pogodno za suvu kožu. Dakle, koža će biti dubinski nahranjena, a samim tim i zaštićena od isušivanja i iritacija.

Kada je reč o zaštiti, ši buter štiti kožu i od UV zraka. Naravno, njegov zaštitni faktor je izuzetno nizak, pa se ne preporučuje kao jedino sredstvo koje bi trebalo koristiti pri izlaganju sunčevim zracima. Svakako, ši buter će, u kombinaciji sa preparatom za sunčanje, koži pružiti neophodnu hidrataciju i uticati na dobijanje ujednačenog, preplanulog tena.

Kao što smo rekli, ši buter je bogat različitim vitaminima, a vitamini A i E čine kožu blistavom i elastičnom. Smatraju se antioksidansima, što je u u kozmetičkim proizvodima izuzetno važno za kožu, jer deluju protiv slobodnih radikala koji oštećuju kožu. Slobodni radikali su čestice koje se nalaze svuda u našem neposrednom okruženju i utiču najviše na prevremeno starenje kože, pa je korišćenje preparata koji u sebi sadrže ši buter (a samim tim i pomenute vitamine) od velikog značaja.

Ši buter u borbi protiv suve i iritirane kože

Masne kiseline koje se nalaze u ši buteru su veoma hidratantne i pogodno deluju na svrab i peckanje – jedan od najčešćih pokazatelja suve kože. Ši buter koži pruža neophodna ulja, zbog čijeg se nestatka svrab prvobitno i javio.

Suva i iritirana koža nadražena je različitim spoljnim faktorima koji utiču na slabljenje zaštitne barijera kože i čine je dodatno osetljivijom. Ši buter ima protivupalno i umirujuće dejstvo, pa je zbog toga izuzetno pogodan za suvu i osetljivu kožu.

Ukoliko se pitate zbog čega je to tako, odgovor (ponovo) leži u jednom od vitamina koje smo vam pomenuli na početku. Manjak vitamina F dovodi do suve i grube kože kojoj je, kao što smo rekli, narušena zaštitna barijera. Budući da je ši buter bogat vitaminom F, njegovom upotrebom koža se obnavlja i samim tim deluje na elastičnost kože.

Ši buter našoj koži pruža mnoštvo benefita, a neželjene reakcije na njegovo korišćenje gotovo da i nisu zabeležene.

Ši buter u svakodnevnoj nezi

Kada je reč o nezi kože, preparati sa ši buterom mogu se koristiti svakodnevno, kako za kožu lica, tako i ostatka tela. Ono na šta želimo da vam skrenemo pažnju je da, pored preparata za negu lica i tela, ne zaboravite na negu ruku. Ruke, odnosno šake su delikatan deo tela, izložen spoljnim uticajima tokom cele godine, a koža na tom delu tela je izuzetno tanka i osetljiva. Sa pojavom prvog sunca, ili prvih hladnijih dana – šake prve osete promenu. Zbog toga, važno je da ih tokom cele godine negujemo i pružimo im najbolja prirodna rešenja, kako bi konstantno bile hidrirane i nežne.

Sante krema za ruke sa organskim ši buterom, u svom sastavu ima sve negujuće sastojke neophodne za savršen izgled tokom cele godine. Pored ši butera, čije smo vam blagodeti upravo predstavili, ova krema je bogata i hranljivim organskim uljem makadamije. U svom sastavu krema ima i ekstrakt nara, koji dodatno utiče na bržu regeneraciju kože. Da stvar bude još bolje, u sastavu se nalazi i sinonim za hidrataciju – sok aloja vere, pored kojeg su tu i kokosovo ulje, kao i ulje koštica grožđa. Zvuči kao idealna kombinacija za kožu kojoj je potrebna svakodnevna, dubinska hidratacija i nega, zar ne?

Istraži i poruči Sante kremu za ruke sa organskim ši buterom i uveri se zbog čega je baš ona naš favorit.