Prvi znaci da je zima došla nisu samo kraće trajanje dana ili niže temperature. Jedan od prvih znakova da je zima tu (i to ozbiljno) je suva koža. Ne mislimo samo na suv tip kože, čije je stanje takvo tokom cele godine, već pričamo o dehidriranoj koži koja je takva zbog izuzetno suvog i hladnog vazduha napolju, a istovremeno i izuzetno suvog i toplog vazduha unutra. Ne brinite, situacija nije nerešiva! U nastavku teksta vam donosimo nekoliko jednostavnih trikova za negu kože lica zimi, uz koje ćete lakše prebroditi zimske dane.

Pre svega, ovaj tekst će se (kako i sam naslov kaže) odnositi na negu kože lica, jer za razliku od ostalih delova tela koje možemo da prekrijemo odećom, lice ostaje izloženo najrazličitijim uticajima spoljašnje sredine. Jedan, i najzastupljeniji, od njih je suv vazduh.

Kako suv vazduh spolja utiče na kožu lica?

Nemojte misliti da se ponavljamo. Iako smo vam na samom početku teksta dali odgovor na ovo pitanje, važno je da objasnimo zbog čega je to upravo tako. Dakle, zbog čega suv vazduh čini kožu dehidriranom?

Kada su temperature niske vazduh napolju je suvlji (u slučaju da nema padavina) i tada se na koži stvara onaj osećaj zbog kojeg kažemo da zima „štipa“ za obraze. Tada se, ustvari, koža zateže i isušuje, jer je vazduh suv i hladan. U tom trenutku dolazi do slabljenja zaštitne barijere kože, odnosno mikrobioma. Kada je mikrobiom oslabljen koža se još brže isušuje i situacija se pogoršava.

Ukoliko mislite da je rešenje u tome da jednostavno provodite više vremena u zatvorenom prostoru, moraćemo da vas razočaramo.

Kako suv vazduh unutra utiče na kožu lica?

Kao što smo krenuli da kažemo, ukoliko mislite da su ulaskom u kuću i begom sa hladnoće vaši problemi rešeni. Žao nam je, moraćete malo više da se potrudite.

Tokom zimskih meseci, kuće i stanovi se aktivno dogrevaju, a bilo koja vrsta grejanja znatno isušuje vazduh u tom prostoru. Zato je koži potrebna dodatna hidratacija, pogotovo u periodu kada se regeneriše, odnosno noću.

Ipak, prvo ćemo vam dati nekoliko saveta uz koje na neki način možete ublažiti suvoću vazduha u zatvorenom prostoru:

  • Ovlaživač vazduha – Aparat koji zaista može da napravi znatnu razliku u vlažnosti vazduha u stanu, budući da veliki broj ovih aparata pored ove funkcije imaju i mogućnost prečišćivanja vazduha. Na taj način, vazduh u stanu ili prostoriji u kojoj najviše boravite može biti i vlažniji i čistiji, na čemu će vam koža svakako biti zahvalna.

Ukoliko, pak niste ljubitelj ovakvih aparata, postoje i drugi načini da vazduh u vašem prostoru učinite vlažnijim. Ukoliko posedujete radijatore, odnosno centralno grejanje, uvek možete u sud nasuti vode i staviti ga na radijator. Zagrevanjem će voda početi da isparava i na taj način će vlažiti vazduh. Isti efekat možete postići i ukoliko pokvasite deblji peškir ili krpu i ostavite na radijatoru da se suši. Priznajte da vam je upravo palo na pamet da operete mašinu veša i osušite ga upravo ovako! 

*Extra tip: I na vlažan peškir i u sud sa vodom možete dodati kap ili dve vašeg omiljenog eteričnog ulja i na taj način dodatno osvežiti, odnosno zamirisati prostoriju.

Ovo su neki od načina na koji možete osvežiti prostor, ali moramo priznati, koži je potrebno još malo više od ovoga.

Kako dodatno hidrirati isušenu kožu?

Suva i dehidrirana koža ima, kao što smo gore pomenuli, oštećen mikrobiom, odnosno zaštitni sloj kože. Njega čini preko 500 različitih vrsta bakterija – kako dobrih, tako i loših. U slučaju oštećenog mikrobioma, dolazi do disbalansa tih bakterija, i loše preovladaju nad dobrim. Međutim, situacija je daleko od beznadežne.

Kada je koži potrebna dodatna količina dobrih bakterija, prvo na šta mi pomislimo su – probiotici!

Značaj probiotika u nezi kože lica zimi

Probiotske bakterije su od neizmernog značaja za naše lice, jer njih smatramo dobrim bakterijama. Kada nanosimo kreme za lice i druge preparate koje u sebi sadrže „dobre“, probiotske bakterije, kožu vraćamo u balans i njen mikrobiom se obnavlja i ojačava.

Sve o značaju probiotika za kožu možete pročitati u ovom tekstu.
Međutim, pre nego što vam kažemo nešto o našim omiljenim proizvodima za negu lica zimi, moramo da vam skrenemo pažnju na veoma važnu stvar, koju svi radimo barem dva puta dnevno – umivanje.

Kada je koža isušena i dehidrirana, luči manje sebuma nego inače. U slučaju da vam je tip kože normalan ili skloniji ka suvoj, nikako se nemojte umivati veoma toplom vodom. Veoma topla, odnosno vruća voda nije preproučljiva ni za jedan tip kože (pa čak ni za masnu, u hladnim danima) jer upravo ona utiče na manje lučenje sebuma koji u zimskim danima itekako štiti kožu od prekomernog isušivanja.

Umivanje blago toplom vodom i nanošenje krema sa probiotikom

Nakon što ste ujutru ili uveče očistili lice blago toplom vodom i Sante Mlečnom micelarnom vodom sa probioticima, vreme je da nanesete kremu za lice i kremu za predeo oko očiju. Da, predeo oko očiju odlikuje izuzetno tanka koža, a sve detalje o tome zašto joj je uvek potrebna dodatna nega možete pročitati u ovom tekstu.

Kada vam je lice potpuno spremno za dalje korake, vreme je da na čiste ruke (odnosno domali prst jedne ruke) nanesete malu količinu Sante zaštitne kreme za predeo oko očiju sa probiotikom. Dodirnite domali prst druge ruke na kojoj se ne nalazi krema, kako biste ravnomerno raspodelili proizvod i blago ga utapkajte na predeo oko oba oka. Nakon toga, vreme je da i ostatak kože lica obradujete „dobrim“ bakterijama. Nanesite Sante 24h kremu za hidrataciju sa probiotikom i blagim kružnim pokretima je umasirajte na sve delove lica.

Uz ponavljanje ove rutine svakog jutra i večeri, budite sigurni da ćete ojačati zaštitni sloj svoje kože lica i lakše prebroditi hladne i suve zimske dane.