Kažu da su tridesete nove dvadesete. Iz mnogih uglova, to zaista jeste tako. Moramo priznati, u tridesetim smo daleko mudrije, samostalnije i odlučnije nego u dvadesetim. Mnoge situacije i probleme rešavamo sa više lakoće nego u deceniji pre, ali nega lica ipak zahteva malo više truda nego u dvadesetim.

U ovom tekstu vam otkrivamo kako bi trebalo da izgleda nega lica posle 30. Ne brinite, potrebno je samo da malo unapredite svoju trenutnu rutinu.

Da li je koža drastično drugačija sa 30 godina?

Činjenica je da se u tridesetim dešavaju razne promene u našem organizmu. Upravo te promene, uzrokuju i promene na našoj koži. Počnimo, na primer, od promene koju mnogi navode kao prvi znak „starenja“.

Bore smejalice

Koža slabije proizvodi kolagen i hijaluron čime borice oko usta i očiju, poznate kao smejalice, postaju primetnije. Hijaluron ulazi u sastav vezivnog tkiva, zajedno sa kolagenom i elastinom, koji su zajedno zaslužni za zdrav i mladolik izgled naše kože.

Kada „zagazimo“ u tridesete, neophodno je da koži obezbedimo više kolagena i hijalurona, kako bi što duže zadržala izgled na koji smo navikli u dvadesetim. Uglavnom, kao i kod mnogih drugih stanja kože i organizma, tajna leži u hidrataciji (iznutra i spolja) i zdravoj ishrani.

Kako treba da izgleda nega lica posle 30?

Često se priča o tome kako je koži neophodna hidratacija konstantno. U svakom dobu, u svim godinama, mesecima i danima. To je apsolutno tačno. Verovatno se pitate, kakva je onda razlika između nege u dvadesetim i tridesetim?

Kada je reč o hidrataciji i koži, hijaluron je najvažniji. To je prirodan „sastojak“ koji svi imamo  u organizmu i njegov zadatak je da vezuje vodu i na taj način održava našu kožu gipkom i zategnutom.

Hijaluron je, kao i kolagen, s godinama sve manje zastupljen u organizmu. U skladu sa tim, unos vode koji je u dvadesetim bio dovoljan koži, potrebno je povećati. Takođe, poneka noć sa neskinutom šminkom kojoj je moglo da se progleda kroz prste, sada odlazi u zaborav. A dodatno bi trebalo da obratimo pažnju i na sastav krema i umivalica koje koristimo.

Podrazumevajući da do 30. godine već imamo ustaljenu rutinu nege lica i da znamo koji se proizvodi nanose kojim redosledom, važno je da znamo šta od sastojaka oni sadrže i od kakvog su značaja za našu kožu.

Šta treba da sadrže preparati koje nanosimo na lice posle 30?

Kozmetički preparati za koje se opredeljujemo nakon tridesete, ne moraju biti drastično drugačiji od onih koje smo koristili u dvadesetim. Potrebno je da hidriraju (kao i ranije), ali ne bi bilo na odmet da sadrže još neki sastojak koji će koži lica vratiti tonus i dodatno ojačati njen zaštitni sloj – koji je u velikoj meri zaslužan za njeno starenje. Kako?

Zaštitni sloj kože lica podleže najvećem uticaju spoljnih faktora, kao što su UV zraci, vetar, zagađen vazduh, hladnoća i drugi. Ukoliko je on oštećen, spoljni faktori će lakše doći u kontakt sa dubljim slojevima kože i oštetiti je, što će dovesti do prevremenog starenja kože.

Sastojak koji je sve aktuelniji u kozmetičkim preparatima su probiotici, upravo zbog svoje delotvornosti na zaštitni sloj kože. Njihovo prisustvo u kremama i čistačima za lice utiče na ojačavanje zaštitnog sloja kože.

O važnosti probiotika možete pročitati u ovom tekstu, a proizvodi koje preporučujemo za svakodnevnu negu su: 24h krema za hidrataciju sa probiotikom, Sante zaštitna krema za predeo oko očiju sa probiotikom i Mlečna micelarna voda sa probiotikom za uklanjanje šminke.

Kako je dobar deo teksta posvećen hijaluronu i njegovom značaju za kožu, preparat za negu lica posle 30. godine zaista mora da poseduje ovaj magični sastojak. Za vraćanje tonusa koži preporučujemo Hijaluron booster za trenutno zatezanje kože.

Ovaj moćni serum sadrži ekstrakt biljke parakres, koja je poznata po visokom sadržaju “spilantola”. Ima visoko efikasno dejstvo protiv bora, zbog čega je nazivaju “organski biljni botoks”. Pored nje, serum sadrži i prirodnu hijalurosku kiselinu, koja će osvežiti kožu spolja i pomoći joj da lakše veže vodu koju unosimo u organizam.