Duga, kratka, kovrdžava, ravna – kakva god da nam je kosa, ukoliko želimo da izgleda zdravo i negovano, znamo da je potrebno da joj posvetimo dodatnu pažnju i negu. Kako bismo to učinili, uglavnom posežemo za drugim preparatima koji će, pored šampona, učiniti našu kosu baš onakvom kakvom mi želimo.

Jedan od preparata bez kojeg većina gotovo da i ne može da zamisli svoju dnevnu rutinu nege je regenerator za kosu, a mi vam u ovom tekstu donosimo odgovor na pitanje – da li nam je on zaista toliko neophodan?

Kada i kako je najbolje koristiti regenerator za kosu

Regenerator, kao i drugi preparati za negu kose, najčešće se koristi tokom pranja ili neposredno nakon, jer je kosa najizloženija uticajima upravo dok je vlažna. Zbog toga je najvažnije da znamo kako, kada i kojim preparatima je potrebno da tretiramo kosu.

Kada je reč o pranju, odnosno negovanju kose tokom pranja ono što je osnovno i najvažnije jeste da znamo redosled koraka koji čine ovu rutinu pravilnom. Dakle, počnimo od početka.

Ukoliko želite svojoj kosi da pružite intenzivnu negu i dubinski nahranite samu vlas i koren kose, postoje različite maske na bazi ulja, koje se uglavnom nanose nekoliko sati ili veče pred pranje kose. Ovakav tretman preporučujemo kada odlučite da svojoj kosi priredite spa day. Postoje najrazličitiji recepti za pravljenje maski od prirodnih sastojaka koje, najčešće, svako od nas već ima u kući, a izuzetno su hranljive.

Prilikom pranja kose, ne smemo nikako zaboraviti na činjenicu koju smo podelili sa vama na početku ovog teksta. Kosa je najosetljivija kada je vlažna. Zbog toga, ne posežite za četkom, češljem, gumicom ili šnalom, sve dok ne bude suva. Ovo je ekstremno važno zato što će dlaka nakon tretiranja dodatnim preparatima kao što su maske i regenerator, biti omekšana i zaštićena od pucanja i lakšeg istanjivanja.

Redosled nege kose – koja su pravila

Rutina pranja kose trebalo bi da se sastoji iz sledećih koraka: šampon – pakovanje/maska – regenerator. Ukoliko kosu fenirate i dodatno stilizujete peglom ili figarom, neizostavni deo vaše nege kose bi trebalo da bude i preparat za zaštitu od visokih temperatura.

Sada kada ste videli sve ove korake, ne sumnjamo da ste se ponovo zapitali da li nam je regenerator potreban ako već nakon šampona nanesemo masku, a onda kasnije i preparat za zaštitu od toplote. Odgovor je apsolutan i samo jedan – DA!

Regenerator  za kosu je neizostavan i veoma važan deo nege kose, ali da bismo vam objasnili zbog čega je to tako, potrebno je da vam prvo ukratko kažemo šta je zadatak maske za kosu, jer se najčešće upravo zbog nje zaboravi ili svesno preskače nanošenje regeneratora.

Maska ili regenerator?

Za pravilnu negu kose važno je koristiti oba. Nakon što šamponom operemo kosu i uklonimo masnoću i nečistoće sa temena i kose, trebalo bi da sledi maska. Maska je tu da dodatno nahrani, omekša i neguje vlasi. Dakle, šampon čisti i bazično hrani kosu, a maska je tu kao dodatna nega. Ono što je važno da znamo jeste da šampon prilikom čišćenja kose „otvara“ dlaku. Šta to znači? Kada je dlaka, odnosno vlas kose „otvorena“ lakše se čisti i prima dodatnu negu, ali i oštećuje. Zbog toga je „zatvaranje“ dlake neizostavan deo rutine pranja kose. A to nam omogućava upravo regenerator.

Uloga regeneratora je da nakon „otvaranja“, čišćenja i dodatne nege kose budemo sigurni da će sve što smo uradili imati učinka. Maske za kosu koje nanosimo tokom pranja kose uglavnom se nanose od uha ka krajevima ili samo na krajeve kose. Regenerator za kosu se nanosi veoma slično, pa samim tim možemo reći da je njegova uloga da „zatvori“ dlaku i osigura da hidratacija i nega koju smo kosi omogućili ne nestane u trenutku kada krenemo da sušimo kosu.

Ukoliko ste se zapitali zašto onda treba koristiti preparate za zaštitu kose od visokih temperatura, podsetićemo vas samo da prilikom peglanja kose peglom ili uvijanja figarom vaša kosa može biti izložena temperaturi i do 200 stepeni Celzijusa (a nekada i preko toga) i zbog toga joj je potrebna dodatna zaštita.

Pomenuli smo da ne bi trebalo da češljate kosu dok je vlažna, delom je to i zbog regeneratora. Da, on je tu da učini kosu lakšom za raščešljavanje, ali ukoliko krenete da je češljate odmah nakon nanošenja regeneratora postoji verovatnoća da će se desiti sledeće:

  1. Dlaka će vam svakako pucati jer regenerator ne reaguje tom brzinom kojom mi krenemo da češljamo kosu.
  2. Dlaka, odnosno kosa neće biti nahranjena i „zatvorena“ jer ćete četkom ukloniti regenerator sa kose.

Kao što možemo da zaključimo, regenerator bi trebalo da bude neizostavan deo rutine za negu kose. Pogledajte naš Regenerator za kosu sa bio brezom i provitaminom B i pružite svojoj kosi negu kakvu zaslužuje.