Pomirili se mi sa tim ili ne – starenje je neminovnost koja nas prati iz dana u dan. Ovaj prirodan proces nagrađuje nas iskustvom i menja naš karakter, a takođe značajno utiče i na izgled i kvalitet naše kože. U težnji da što duže ostanemo mladi i duhom i telom, koristimo različite metode kojima održavamo našu vitalnost.

U nastavku teksta saznajte šta možete da preduzmete protiv starenja kože lica i da, bar na trenutak, zaustavite vreme!

Šta sve utiče na starenje kože?

Na starenje naše kože utiču brojni faktori. Generalno, sve njih možemo podeliti u dve opšte grupe:

  1. Unutrašnje faktore koji utiču na starenje kože i
  2. Spoljašnje faktore koji utiču na starenje kože.

Unutrašnji faktori podrazumevaju genetiku, stanje hormona, kao i stanje metabolizma. Tiču se uzroka koji su u nama, ili su nam dati rođenjem. Na neke od njih, poput genetike, ne možemo uticati mnogo. Tip kože je genetski određen, a pokazalo se da su osobe sa osetljivom kožom lica podložnije znacima starenja. Geni takođe utiču i na tzv. biološko stanje kože – na njenu sposobnost da se regeneriše, na rad lojnih i znojnih žlezda, kao i na svojstvo kože da “vezuje” vodu i ostane duže elastična.

Za razliku od unutrašnjih, spoljašnji faktori potiču iz životne sredine, a značajno zavise i od našeg životnog stila. Oni podrazumevaju klimatske uslove (poput količine sunčeve svetlosti, temperature ili vetra), način naše ishrane, ali i svakodnevne navike, posebno one koje praktikujemo u vezi sa samom negom kože. Odlična vest je da na njih možemo aktivno delovati, značajno usporavajući znakove starenja kože koji nas neumorno vrebaju.

Zaustavite vreme zdravim navikama i pravilnom negom

Ako ste u “cvetu mladosti“, promenom životnog stila preventivno možete da delujete na prevremeno starenje kože koje predstavlja sve veći problem i kod vrlo mladih osoba. Iako je period oko 25. godine vreme kada se javljaju prvi znaci starenja, kod osoba koje u mladosti imaju prilično nezdrav životni stil, koža počinje da stari ranije dostizajući stanje i izgled koji ne priliči realnim godinama osobe.

Ako ste pušač, malo spavate ili jedete nekvalitetnu hranu, potrudite se da unesete neke izmene jer loše navike se itekako vide, posebno na koži lica. Ona je osetljivija od kože drugih delova tela, tanja je i konstantno izložena spoljašnjim uticajima, pa je nastanak bora i drugih znakova starenja uočljiviji.

Pored toga, svakodnevno šminkanje i tretiranje preparatima koji u sebi sadrže različite hemikalije dodatno optrećuje kožu lica. Iz tog razloga, savetuje se da u svoju svakodnevnu negu uvrstite priprodnu kozmetiku koja nema veštačke sastojke. Dosadašnju šminku zamenite organskom koja nije agresivna, i uvek birajte sredstva za njeno skidanje koja održavaju kožu vitalnom i podmlađuju je lekovitim sastojcima u svom sastavu.

Godine (ni)su samo broj

Bez obzira da li su za nas godine samo broj ili ne, naša koža zahteva posebnu pažnju kako vreme prolazi. Usvajanjem dobrih navika još u ranoj mladosti, a koje se odnose na životni stil i negu adekvatnim proizvodima, stvaramo dobru osnovu za lep i mladalački izgled naše kože i u zrelijem životnom dobu.

Sante preporuka za preparat koji neguje kožu i otklanja vidljive znakove starenja je Hijaluron booster za trenutno zatezanje kože sa prirodnom hijaluronskom kiselinom koji pruža intenzivnu hidrataciju i vraća tonus i elastičnost koži. Za još bolji efekat predlažemo i Sante Instant smoothing masku za lice sa moćnim petostrukim dejstvom koja će uspešno ublažiti i zaustaviti tragove vremena na koži lica.